Muszlim Budapest - Szunnita muszlim terek a magyar fővárosbanMuszlim Budapest - Szunnita muszlim terek a magyar fővárosban

Bevezetés

            A Magyarországon élő muszlimok számáról több eltérő adat is létezik. Muszlim az, aki teljesíti az Iszlám öt pillérét, vagyis kimondja a tanúságtételt, mely szeint nincs más Isten, csak Allah és Mohamed az ő szolgája és küldötte, ezen felül be kell tartania az Iszlám további négy pillérét, melyek a tanúságtétel után: a napi ötszöri ima, a ramadani böjt, a szegényeknek adott zakát (adomány), és az életben egyszer kötelező zarándoklat, a haddzs. Annak, hogy valaki muszlim, nincs köze a származáshoz, bárki felveheti a vallást, a világon napjainkban kb. 1,5-1,7 milliárd muszlim él napjainkban. A magyarországi muszlimok etnikai összetétele sem homogén. A magyarországi muszlim közösség nagy része Budapesten él.
            Azért hangsúlyoztam a „szunnita" fogalmat az alcímben, mert az Iszlám vallás több szektára szakadt szét, melyek legtöbbje a többit nem tartja helyes úton járónak, sokszor muszlimnak sem. A többséget a szunniták képviselik, akik ragaszkodnak Mohamed próféta útmutatásához, hagyományaihoz, a szunnához. A másik két fő irányzat: a síiták és szúfik is megtalálhatók Budapesten, bár számuk a szunnitákhoz képest elenyésző, közösségük csak a szúfiknak van. A síiták és szúfik nem látogatják a szunniták mecseteit, és nem vesznek részt velük közösen a vallási ünnepeken, így nem tekinthetők a szunnita „muszlim" közösség részének.
            Az alábbiakban a budapesti muszlimok által gyakran látogatott, életükhöz szorosan kapcsolódó helyszínekről írok, a mecsetek fontosságát, és a muszlimok életében betöltött szerepét kiemelve. Szó lesz továbbá a muszlimok által kedvelt éttermekről, és üzletekről is, és általuk kísérlem meg bemutatni az Iszlám vallás főbb előírásait, melyek érintik a vallás pilléreit, az étkezésre, valamint a nemi elkülönülésre vonatkozóelőírásait.

A teljes szöveg letöltése...