Szimbiózis napok 2015

2015.04.24.-25.
1073 Budapest, Akácfa utca 51.

BEKÖSZÖNTŐ

Idén jubilál a Szimbiózis Napok kulturális antropológiai fesztivál: immár tizedik alkalommal rendezzük meg április 24-25-én a Fogasházban. Az érdeklődők változatos programokon keresztül ismerkedhetnek meg távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával: életmódjával, tudáskincsével, művészetével, meséivel, játékaival. Sokféle előadás, kerekasztal-beszélgetés, alkotóműhely, fotókiállítás, film, zene és tánc várja az érdeklődőket.

Ízelítő a témákból: szimbolikus tájak, változó társadalmak – változó rítusok, Thaiföld, Tibet, Közép-Ázsia világa, a szent és a profán balinéz tánc, a hindu és a buddhista halálkép, keleti, védikus és nyugati szépségideál, spirituális identitás, álomidő és történetek Ausztráliából, Erdély kicsiben, mesék, mítoszok, alternatív közösségek, közösségi alternatívák: értékpreferenciák és új típusú közösségek a 21. században (hipszterek, hard-core punkok, ökofalusiak, városi kisközösségek, New Age, vallási megújulási mozgalmak tagjai, demoscenerek, online szerepjátékosok), sorskérdések: az ember és tragédiája, mindennapok hősei, nemi szerepek és hierarchia, outsider art, migrációkutatás, migránsok, részvételi akciókutatás, mentális térképezés, modernkori rabszolgaság, testszimbolika műhely, nyugati és alternatív orvoslás, a JátékosLét(ezés) élményében, Világpark és Survival Game.

A fesztivál az ismeretterjesztés és a sajátélményű programokon túl célul tűzi ki, hogy a jelenkori társadalmi, kulturális környezet jelenségeire és eseményeire reflektáljon, azokról értelmező módon beszéljen. Különös figyelemmel fordul a változások, az új jelenségek felfedezése, értelmezése felé.

A témafeldolgozáshoz, a felvetett kérdések megvitatásához a fesztivál – a szervezők szándéka szerint, illetve a felvetett témákból adódóan szinte természetes módon – bevonja a határ- és rokon tudományterületek, valamint a média, a művészeti és civil szféra képviselőit is, hogy találkozási lehetőséget biztosítson számukra, és a különböző megközelítések bemutatásával, az azokra való reflektálással valami több szülessen meg.

Sok felfedezést, izgalmas együttgondolkodást és kellemes időtöltést kívánnak a fesztivál szervezői!

Vélemény, hozzászólás?