A TAIWAN DOX – Tajvani Dokumentumfilm Napok

A TAIWAN DOX – Tajvani Dokumentumfilm Napokat 2015.10.29-31. között rendezi meg a Toldi Moziban és a DocuArt Moziban a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Alapítvány közösen.
A VETÍTÉSEK ÉS A PROGRAM INGYENES!

Tajvan sajátos múltjának és politikai- gazdasági hátterének köszönhetően filmművészete igen sokszínű.
A szükségállapot 1987-es feloldása után Tajvan fokozatosan demokratizálódni kezdett, az ország elektronikai iparának köszönhetően pedig a videokamera immár elérhetővé vált minden tajvani filmkészítő számára. Nagy hangsúlyt kapott a társadalmi, politikai, kulturális és környezetvédelmi kérdések feszegetése. A köz- és magánfinanszírozás beindulását követően, valamint a kormány kezdeményezésére létrejött filmes képzések hatására, a dokumentumfilm gyártás szárnyakat kapott. A tajvani dokumentumfilmek azóta jelen vannak a világ számos jelentős filmfesztiválján, éppen úgy, mint a Tajvani Kulturális Minisztérium által 1998-ban alapított, két évente megrendezésre kerülő Tajvani Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon.
A 2000-es évek közepétől kezdve új stílusú, a játékfilmekhez hasonlatos megoldásokkal élő dokumentumfilmek születtek. Érdekes módon a dokumentumfilmek stílusváltása vezetett azután a tajvani játékfilmipar újjászületéséhez.

A most megrendezésre kerülő TAIWAN DOX – Tajvani Dokumentumfilm Napok alatt levetítendő 7 filmalkotás betekintést enged Tajvan történelmébe, politikai, társadalmi, és nemi szerepeket érintő kérdéseibe. Közelebbi képet kapunk a tajvani társadalom sajátosságairól, az ott élők belső világáról, identitásáról, az új generáció hagyományokhoz fűződő viszonyáról.
Ezek a díjnyertes alkotások 2000 és 2010 között, a tajvani dokumentumfilm gyártás tündöklésének évtizedében készültek.

A filmeket magyar és angol felirattal vetítjük.

Program és további információk itt: Taivan Dox Facebook oldala